Oświadczenie Izraelskiego Komitetu Przeciwko Wyburzeniom Domów (ICAHD) dotyczące stosunków Unii Europejskiej z Izraelem

Schizofreniczna postawa Unii Europejskiej wobec Izraela

W ciągu kilku ostatnich tygodni przywódcy UE opublikowali różniące się drastycznie oświadczenia dotyczące stosunków UE z Izraelem.

14 maja b.r  27 ministrów spraw zagranicznych Unii Europejskiej jednogłośnie potępiło izraelskie plany rozbudowy nielegalnych kolonii, wyburzeń palestyńskich domów oraz politykę wysiedlania, przemocy oraz aktów prowokacji stosowanych przez osadników. W swoim oświadczeniu ministrowie wskazali na pogarszające się warunki życia Palestyńczyków na Zachodnim Brzegu Jordanu oraz skrytykowali politykę Izraela, która według nich  „stanowi zagrożenie dla wprowadzenia w życie rozwiązania dwupaństwowego czyniąc  je niemożliwym”

5 lipca Parlament Europejski przyjął przełomową rezolucję potępiającą izraelską politykę na Zachodnim Brzegu i w Jerozolimie Wschodniej. Skoncentrowano się w niej na wyburzeniach domów oraz przymusowych wysiedleniach używając najsilniejszego języka do tej pory. Na uwagę zasługuje fakt, że szefowie misji w tekście rezolucji odwołującym się do  Jerozolimy Wschodniej oraz Obszaru C, powołują się na analizę sytuacji prawnej i politycznej w szerokim zakresie przygotowaną przez Izraelski Komitet Przeciwko Wyburzeniom Domów (ICAHD). Lata wysiłków podejmowanych m.in w Jerozolimie, Genewie i Brukseli zaowocowały w postaci tej historycznej uchwały,

W związku z tym ICAHD oraz inne organizacje działające na rzecz sprawiedliwego pokoju w Palestynie, był przerażony efektem corocznego posiedzenia Rady Stowarzyszenia UE-Izrael  z dnia  24 lipca, na którym UE postanowiła zwiększyć wymianę handlową oraz stosunki dyplomatyczne z Izraelem. Tą decyzją UE wzmocniła tylko wiarę Izraela w to, że może nadal działać bezkarnie, kontynuując politykę okupacji i pogwałcenia międzynarodowego prawa humanitarnego oraz praw człowieka

W czerwcu 2008 r. UE uzależniła wznowienie swoich stosunków z Izraelem od rozstrzygnięcia konfliktu poprzez wprowadzenie rozwiązania dwupaństwowego.W czerwcu 2009 r. UE zamroziła swoje stosunki z Izraelem i podkreśliła, że muszą się one opierać na poszanowaniu praw człowieka i międzynarodowego prawa humanitarnego. Przywódcy UE twierdzą, że UE jest zobowiązana do przestrzegania prawa międzynarodowego oraz praw człowieka, ale póki co nie udało im się wprowadzić w życie swoich własnych wytycznych.

Izraelski Komitet Przeciwko Wyburzeniom Domów (ICAHD) przypomina, że artykuł 2 Układu Stowarzyszeniowego zawartego między UE a Izraelem stanowi, że „stosunki między Stronami, jak również wszystkie postanowienia Układu, powinny opierać się na poszanowaniu praw człowieka i zasad demokratycznych. Oparcie polityki wewnętrznej oraz międzynarodowej Stron porozumienia na w.w wartościach stanowi istotny element niniejszej Umowy”.

Ponadto ICAHD wzywa wszystkie państwa członkowskie UE oraz organizacje międzynarodowe do współpracy w celu zakończenia długotrwałej izraelskiej okupacji oraz nielegalnych praktyk i polityk, które z niej wynikają. Wszystkie państwa członkowskie UE i organizacje międzynarodowe muszą użyć wszelkich dostępnych środków (w tym zastosowania sankcji oraz zerwania stosunków dyplomatycznych) aby zmusić Izrael do zakończenia przedłużającej się okupacji.

Ponadto ICAHD wzywa do zawieszenia Układu Stowarzyszeniowego zawartego między UE a Izraelem, dopóki Izrael nie zacznie przestrzegać prawa międzynarodowego i nie zakończy przedłużającej się okupacji.

Izraelski Komitet Przeciwko Wyburzeniom Domów (ICAHD)